Πότε θα κατάσχεται το περιεχόμενο της θυρίδας – Πώς θα ενημερώνονται οι φορολογικές αρχές

Η είδηση έπεσε ως «βόμβα» στις τάξεις των πολιτών που έχουν νοικιάσει θυρίδα σε κάποια τράπεζα: η εφορία θα βάλει… χέρι. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Και ναι και όχι είναι η απάντηση. Σε πρώτη φάση, η εφορία θα γνωρίσει τα ονόματα και τα ΑΦΜ όσων έχουν πρόσβαση στις θυρίδες. Θα μάθει επίσης πότε έχουν πρόσβαση, με λίγα λόγια το πότε επισκέπτονται τα υπόγεια του τραπεζικού καταστήματος. Όσον αφορά στο περιεχόμενο όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική. Το περιεχόμενο θα παραμείνει μυστικό. Εκτός και αν άλλως διατάξει η εισαγγελική αρχή.

Με απόφασή της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου τροποποίησε το Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Συναλλαγών, ένα σύστημα που έχει δημιουργηθεί από το 2013 και εξασφαλίζει πρόσβαση των φορολογικών αρχών σε τραπεζικά αρχεία. Η τροποποίηση αφορούσε στο να μπορούν οι φορολογικές αρχές να αντλούν στοιχεία και για τις θυρίδες αλλά και για τα δάνεια.

Το ποιες πληροφορίες θα στέλνουν οι τράπεζες όσον αφορά τις θυρίδες, είναι πολύ συγκεκριμένο: η εφορία θα ενημερώνεται μόνο για το ποιος είναι ο κάτοχος της θυρίδας αλλά και για το ημερολόγιο κίνησης. Πρόσβαση στο περιεχόμενο της θυρίδας δεν μπορούν να έχουν οι τράπεζες και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα ενημέρωσης των φορολογικών αρχών. Από εκεί και πέρα, αν οι φορολογικές αρχές θέλουν να δεσμεύσουν το περιεχόμενο των θυρίδων θα πρέπει να ακολουθηθεί η πάγια διαδικασία η οποία προϋποθέτει παρέμβαση του εισαγγελέα. Κατάσχεση της θυρίδας μπορεί να γίνει αλλά μόνο με δικαστική απόφαση.

Αν κάποιοι θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο από τις αλλαγές που έγιναν στο σχετικό πλαίσιο, είναι οι δανειολήπτες. Με την ενημέρωση των φορολογικών αρχών για το ποιος βαρύνεται με δάνειο και ποιος όχι, θα είναι πολύ πιο εύκολος ο φορολογικός έλεγχος. Μην ξεχνάμε ότι το δάνειο αποτελεί τεκμήριο ενώ η εξυπηρέτησή του είναι σαφής ένδειξη ύπαρξης εισοδήματος. Κατά συνέπεια, το εισόδημα θα πρέπει να «ταιριάζει» με το ποσό που εμφανίζεται να δίνεται για την εξυπηρέτηση του δανείου. Πηγή: fpress.gr