Μετά το κοινωνικό πακέτο στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, στην κορυφή της ατζέντας των κυβερνητικών προτεραιοτήτων μπαίνουν η ενίσχυση των επιχειρήσεων και η αναζωογόνηση της αγοράς,  με κινήσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που θα συντείνουν στη βελτίωση του οικονομικού-επενδυτικού κλίματος.

Τα μέτρα διευκόλυνσης των επιχειρήσεων  – με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τις ποικίλες ρυθμίσεις οφειλών κλπ –  επιδιώκεται τώρα να συνδυασθούν με νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διαμορφώνουν προσφορότερο έδαφος για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εξαλείφοντας γραφειοκρατικά εμπόδια και αντικίνητρα.

Παράλληλα  σχεδιάζονται πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μηχανισμών που θα προσφέρουν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις, αξιοποιώντας  εθνικούς πόρους και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο θα ολοκληρώσει την επεξεργασία σειράς νομοσχεδίων, που θα κατατεθούν τμηματικά  στη Βουλή και θα ψηφισθούν πριν από τις ευρωεκλογές, για να τεθούν σε άμεση εφαρμογή.

Πέραν των πολυσυζητημένων διατάξεων για τα κόκκινα δάνεια και τις ρυθμίσεις οφειλών – όπου πρέπει να ξεπερασθούν ενστάσεις και αντιρρήσεις των ευρωπαϊκών Θεσμών – το πακέτο θα περιλαμβάνει νομοσχέδια για τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, τη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για συγχωνεύσεις εταιρειών και την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις δημόσιες επενδύσεις.

Τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα πολύμηνης, αθόρυβης δουλειάς στο υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης, υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης  Γιάννη Δραγασάκη.

Το πακέτο περιλαμβάνει νομοθετικές διατάξεις για τα ακόλουθα θέματα:

1. Συγχωνεύσεις και μετασχηματισμοί επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας κατατέθηκε ήδη ήδη στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και ακολούθως θα εισαχθεί στην Ολομέλεια. Περιλαμβάνει γενικές διατάξεις για κάθε είδους μετασχηματισμό επιχείρησης ανεξαρτήτως νομικής μορφής, και επιμέρους για κάθε νομική μορφή εταιρείας.

2. Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το ν/σ έχει περάσει από το ΚΥΣΟΙΠ και μετά τη δημόσια διαβούλευση θα κατατεθεί στη Βουλή. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης έχει επισημάνει πως «η αναπτυξιακή τράπεζα θα προικοδοτηθεί με πολλά «εργαλεία» και προγράμματα, ώστε να είναι ενεργή αμέσως με την ίδρυση της.

3. Στρατηγικές επενδύσεις. Οι προωθούμενες διατάξεις έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και  θα περιλαμβάνουν ενισχυμένα κίνητρα στη βιομηχανία, στην έρευνα, στην καινοτομία κλπ.

4. Ρύθμιση οφειλών. Μέσα στο Μάρτιο το υπουργείο Εργασίας επρόκειτο να καταθέσει νομοσχέδιο-σκούπα, όπου θα προβλέπεται η ρύθμιση οφειλών έως και σε 120 δόσεις.  Μετά τις αντιρρήσεις της Κομισιόν, ενδέχεται να καθυστερήσει, προκειμένου να εξετασθούν περαιτέρω όλες οι παράμετροί του και να εξασφαλισθεί συναίνεση των Θεσμών.

5. Κόκκινα δάνεια. Θα ψηφισθούν οι διατάξεις που θα αντικαταστήσουν τον νόμο Κατσέλη, καθώς και εκείνες που αφορούν τα δύο σχέδια για τη μείωση των NPEs στις τράπεζες.

6. Μικροπιστώσεις. Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Θα προβλέπει μέχρι 25.000 ευρώ χωρίς διασφαλίσεις.

7. Αναμόρφωση νομοθετικού πλαισίου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στόχος είναι να εκπονηθεί πενταετές πρόγραμμα και να υπάρχει συνέχεια στο σχεδιασμό, όπως με το ΕΣΠΑ. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί.

8. Διαδικασίες υλοποίησης ΠΔΕ.  Σ’ αυτό το δεύτερο ν/σ  θα ορίζεται η έννοια της δημόσιας επένδυσης, θα προβλέπεται  κωδικοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας και η συντόμευση των διαδικασιών χρηματοδότησης. Με βάση το σχεδιασμό θα μπει σε δημόσια διαβούλευση το Μάρτιο.

9. Εμπορικό απόρρητο. Στόχος είναι η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία (2016/943). Περιλαμβάνει πακέτο διατάξεων με επιμέρους θέματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (για την προστασία των πατεντών, την προσέλκυση Μονάδων Παροχής Κοινών Υπηρεσιών, την επέκταση της golden visa κ.ά.)

10. Εποπτεία των εταιρειών – λειτουργίες ΓΕΜΗ. Αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα των εταιρικών νόμων που έχουν ψηφιστεί, με στόχο ταχύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις.