Τι προβλέπει η νέα διάταξη που εντάχθηκε στον πρόσφατο φορολογικό νόμο και η τρίμηνο προθεσμία

Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στον πρόσφατο φορολογικό νόμο, 5162/2024 και η οποία ισχύει από τις 5 Δεκεμβρίου, τα «αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα» καλούνται  να εξυπηρετήσουν απολεσθείσα ρύθμιση οφειλής με «ίδια μέσα».

Στην περίπτωση δε, που τα εταιρικά χρέη είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση, που έχει χαθεί, δίδεται περιθώριο τριών μηνών για να αναβιώσει η ρύθμιση και αν δεν αποπληρώνοντια οι δόσεις από την εταιρείας θα τις καταβάλουν οι συνυπεύθυνοι.

Ειδικότερα, μέχρι τώρα, αν οι φορολογικές οφειλές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, η αλληλέγγυα ευθύνη βαραίνει τόσο τα πρόσωπα που είχαν εκτελεστικές αρμοδιότητες κατά τον χρόνο γέννησης της οφειλής, όσο και τα πρόσωπα που είχαν εξουσία εκπροσώπησης κατά τον χρόνο απώλειας της ρύθμισης.

Το πρόβλημα που ανέκυπτε, αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες, κατά τον χρόνο απώλειας της ρύθμισης, ο νόμιμος εκπρόσωπος είναι πρόσωπο διαφορετικό από εκείνο που εκπροσωπούσε την εταιρεία κατά την περίοδο στην οποία ανάγεται η οφειλή.

Στις περιπτώσεις αυτές, ο νόμιμος εκπρόσωπος της περιόδου στην οποία ανάγεται η οφειλή (ή εν γένει τα πρόσωπα που είχαν εκτελεστική ιδιότητα που συνεπάγεται αλληλέγγυα ευθύνη) αγνοεί την απώλεια της ρύθμισης και δεν του παρέχεται η δυνατότητα να εξυπηρετήσει τη ρυθμισμένη οφειλή, προκειμένου να αποφύγει την αναβίωση της σε βάρος του αλληλέγγυας ευθύνης τόσο για το συνολικό υπολειπόμενο ποσό, όσο και για τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την απώλεια της ρύθμισης.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται ότι είναι επωφελής, τόσο για τον υπόχρεο, όσο και για το Δημόσιο, η παροχή της δυνατότητας στους στα αλληλεγγύως υπεύθυνα πρόσωπα να εξυπηρετήσουν με ίδια μέσα τη ρύθμιση.

Τρίμηνο περιθώριο

Ειδικά σε περίπτωση που τα πρόσωπα που ευθύνονται αλληλεγγύως υποβάλλουν αίτηση για επανένταξη των οφειλών τους σε ρύθμιση, εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την απώλεια της ρύθμισης, δεν βαρύνονται με τόκους, προσαυξήσεις ή πρόστιμα που γεννώνται ως συνέπεια της απώλειας της ρύθμισης, τα οποία και εξακολουθούν να βαρύνουν το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα.

Ακόμη, η δυνατότητα αναβίωσης της απολεσθείσας ρύθμισης εφαρμόζεται και σε ρυθμίσεις οι οποίες έχουν απωλεσθεί έως την 1η.3.2025, εφόσον τα αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής της υποβάλλουν σχετική αίτηση στη Φορολογική Διοίκηση για την επανένταξη των οφειλών σε ρύθμιση.

Ποιοι είναι οι συνυπόχρεοι

Τα στελέχη που είναι συνυπεύθυνα για τα εταιρικά χρέη είναι τα πρόσωπα που είναι εκτελεστικοί πρόεδροι, διευθυντές, γενικοί διευθυντές, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι στη διοίκηση και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, καθώς και τα πρόσωπα που ασκούν εν τοις πράγμασι τη διαχείριση ή διοίκηση νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.

Οι ανωτέρω,  ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, παρακρατούμενου φόρου, κάθε επιρριπτόμενου φόρου, ΦΠΑ, ΕΝ.Φ.Ι.Α., που οφείλονται από αυτά τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον χρόνο βεβαίωσής τους, όπως και για τους τόκους, πρόστιμα, προσαυξήσεις και οποιεσδήποτε διοικητικές χρηματικές κυρώσεις επιβάλλονται επ’ αυτών.

Τα πρόσωπα αυτά είναι συνυπεύθυνα για τα χρέη εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις:

  • Είχαν μια από τις ανωτέρω ιδιότητες είτε κατά τη διάρκεια λειτουργίας του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας είτε κατά τον χρόνο λύσης, διάλυσης ή συγχώνευσής τους είτε κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισής τους,
  • Οι οφειλές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά τη διάρκεια της θητείας τους υπό κάποια εκ των ανωτέρω ιδιοτήτων.

Πηγή : www.sofokleousin.gr