Παρεμβάσεις στους χρόνους προσέλευσης των εργαζομένων, στην καταγραφή των υπερωριών και στις έκτακτες προσλήψεις προσωπικού

Αλλαγές στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας καθώς από την πρώτη διετία της εφαρμογής της διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα, τα οποία επιφέρουν πρόστιμα στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διορθώσεις που ετοιμάζονται αφορούν στους χρόνους προσέλευσης των εργαζομένων, στην καταγραφή των υπερωριών και στις έκτακτες προσλήψεις προσωπικού ειδικά ημέρες αργιών. Ειδικότερα θα διορθωθούν ζητήματα που αφορούν:

  1. Στο «χτύπημα» της ψηφιακής κάρτας μέχρι και 10 λεπτά νωρίτερα από την έναρξη του κανονικού ωραρίου απασχόλησης. Το δεκάλεπτο δεν θα λογίζεται ως υπερωριακή απασχόληση.
  2. Στη δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και στην έκδοση ψηφιακής κάρτας Εργασίας του προσωπικού προσλαμβάνεται εκτάκτως και ειδικά αργίες ή Σαββατοκύριακα. Οι προσλήψεις θα «ανεβαίνουν» άμεσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ανεξάρτητα από το χρόνο που γίνονται.
  3. Στην καταγραφή των υπερωριών. Για την υπερεργασία δεν θα υπάρχει ανοχή, αλλά θα υπάρχει ένα περιθώριο λεπτών από τη λήξη του ωραρίου και μέχρι να «χτυπηθεί» η κάρτα.

Πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενοι

Μετά την ένταξη στο καθεστώς της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας της εστίασης και του τουρισμού, οι εργαζόμενοι που είναι ενταγμένοι στο νέο σύστημα ανέρχονται πλέον σε 1.500.000.

Ήδη, 73.000 επιχειρήσεις, με 750.000 εργαζόμενους από τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες φύλαξης (security), ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο, κάνουν πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ενώ, προ ημερών η χρήση της ΨΚΕ επεκτάθηκε σε πιλοτική φάση αρχικά στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2025.

Τελικός στόχος είναι η εφαρμογή του μέτρου να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της χώρας.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού (π.χ. ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping και χώροι εστίασης) οφείλουν να αξιοποιήσουν την εξάμηνη περίοδο προσαρμογής, ώστε να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα και να εγκαταστήσουν τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Εξάλλου, στο διάστημα που μεσολαβεί έως την 1η Μαρτίου, το υπουργείο σκοπεύει να υλοποιήσει διαδικτυακά σεμινάρια (webinars), καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών, με σκοπό την πλήρη ενημέρωση για την ορθή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και την επίλυση τεχνικών ζητημάτων, όπου αυτά ανακύπτουν.

Έλεγχοι

Παρά τον ηλεκτρονικό κλοιό που δημιουργεί η ΨΚΕ στις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, η Επιθεώρηση Εργασίας διαπιστώνει παραβάσεις και στις συγκεκριμένες υπόχρεες επιχειρήσεις.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αν, κατά τον έλεγχο, διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει ξεκινήσει την απασχόλησή του στις κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοδότη του χωρίς να υφίσταται σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, επιβάλλονται σημαντικά διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις από τους επιθεωρητές Εργασίας, που ανέρχονται σε 10.500 ευρώ για κάθε μη ορθά δηλωμένο εργαζόμενο.

Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε επιχείρηση, στην οποία διαπιστώνεται ότι εργαζόμενος που «χτύπησε» λήξη ωραρίου στην ΨΚΕ, αλλά εξακολουθεί να εργάζεται.

Σημειώνεται ότι η Επιθεώρηση Εργασίας βεβαίωσε 211 παραβάσεις σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τον Αύγουστο του 2024 και επέβαλε πρόστιμα, ύψους 445.800,00 ευρώ, ενώ, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024, εντοπίστηκαν 1.469 παραβάσεις που αφορούσαν τη μη ορθή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με συνολικό ποσό προστίμων 3.752.690,00 ευρώ.

Πηγή : www.sofokleousin.gr