Σε αναδίπλωση άρον-άρον προχωρεί το υπουργείο Εργασίας στο ζήτημα της κάλυψης του χρόνου εργασίας, με απλήρωτες υπερωρίες, των εργαζομένων που τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα.
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η αρχική διάταξη, από εργαζόμενους ακόμα και από άλλα κυβερνητικά στελέχη, πλην της ΓΣΕΕ(!), πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου επέβαλε στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση να διορθώσει τη σχετική διάταξη που προωθούσε για τις απλήρωτες υπερωρίες.
Το αρχικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στην εργασία τους μετά τη λήξη της θερινής άδειας, και οι οποίοι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, μπαίνουν υποχρεωτικά σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, προκειμένου στο διάστημα αυτό, να διαπιστωθεί εάν θα εκδηλώσουν ή όχι κρούσμα κορονοϊού, θα καλύπτουν τις ώρες εργασίας της περιόδου της καραντίνας με υπερωρίες.
Στο διάστημα αυτό, της προληπτικής καραντίνας, ο εργαζόμενος, θα λαμβάνει κανονικά το μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη.
Η αναπλήρωση θα γίνεται σε χρονικό εύρος 4μήνου και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού, χωρίς αμοιβή υπερεργασίας ή υπερωρίας.
Δηλαδή, εάν με την καραντίνα έχασε 40 ή 80 ώρες εργασίας, παρότι ο ίδιος δεν ευθυνόταν, θα έπρεπε να δουλέψει υπερωρίες μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2020, προκειμένου να καλύψει όλες τις ώρες.
Διευκρινίζεται ότι το ζήτημα της διευθέτησης των υπερωριών, αφορά στους εργαζόμενους εκείνους οι οποίοι λόγω της φύσης της εργασίας τους, δεν μπορούν να δουλέψουν από απόσταση. Όταν υπάρχει η δυνατότητα τηλεργασίας, δεν υφίσταται πρόβλημα, καθώς ο εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται, ευρισκόμενος στο σπίτι του.
Πώς κουρεύουν τις υπερωρίες
Κατόπιν των αντιδράσεων, το υπουργείο Εργασίας υποχρεώνεται σε αναδίπλωση, αλλά διατηρείται η ίδια φιλοσοφία του αρχικού σχεδίου.
Ειδικότερα η διάταξη που περιέχει το υπό κατάθεση μίνι εργασιακό νομοσχέδιο, θα προβλέπει, πως, ο εργαζόμενος που επέστρεψε ή επιστρέφει από θερινή άδεια και μπήκε ή μπαίνει σε καραντίνα, θα καλείται να αναπληρώνει με υπερωρίες τις μισές από το σύνολο των ωρών εργασίας που έχασε.
Δηλαδή, αν ήταν σε καραντίνα μία εβδομάδα και έχασε 40 ώρες, θα αναπληρώσει με υπερωρίες τις 20 ώρες. Αν ήταν σε καραντίνα 14 ημερών και έχασε 80 ώρες δουλειάς, θα αναπληρώσει με υπερωρίες τις 40 ώρες. Επίσης:
- Οι υπερωρίες θα είναι μέχρι μία ώρα την ημέρα, αντί για τρείς ώρες ημερησίως που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
- Το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι υπερωρίες, θα εκτείνεται και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020, ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την κάλυψη του υποχρεωτικά χαμένου χρόνου εργασίας, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Απολύσεις
Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας ανοίγει το δρόμο απολύσεων στις εποχικές επιχειρήσεις.
Όπως διευκρινίζει, οι εποχικές επιχειρήσεις, που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας, μπορούν να προβαίνουν σε απολύσεις εργαζομένων, ακόμη και αν αυτοί είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας.
Πηγή : sofokleousin