Ο «τοίχος» που συνάντησε το οικονομικό επιτελείο από τους θεσμούς, στο αίτημα διπλασιασμού του αριθμού δόσεων της παγίας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο, το υποχρεώνει να καταφύγει σε μεσοβέζικη λύση.
Η εμμονική στάση των θεσμών για «δημιουργία κουλτούρας συνέπειας στις πληρωμές», χωρίς να υπολογίζονται τα τεράστια βάρη που επισώρευσε η 10ετής οικονομική κρίση, στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δεν μεταβλήθηκε, ούτε από την αποτυχία της έκτακτης ρύθμισης των 120 δόσεων.
Έτσι, η κυβέρνηση αναγκάζεται να προχωρήσει μεν σε διπλασιασμό των δόσεων της παγίας ρύθμισης, για τακτικές και έκτακτες οφειλές στην εφορία, επιβάλλοντας ωστόσο αυξημένο επιτόκιο σε εκείνους που θα επιλέξουν να μεγαλύτερο αριθμό δόσεων από ισχύοντα σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις τακτικές οφειλές, όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ., ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων της παγίας ρύθμισης από 12 που είναι σήμερα θα αυξηθεί σε έως και 24. Η αύξηση του αριθμού δόσεων συνοδεύεται με την επιβολή υψηλότερου επιτοκίου για όσους επιλέξουν την αποπληρωμή της οφειλής τους σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, ενώ δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, για την ένταξη στη ρύθμιση.
Για παράδειγμα: αν ένας φορολογούμενος επιλέξει να ρυθμίσει μια οφειλή φόρου εισοδήματος 3.000 ευρώ σε 12 μηνιαίες δόσεις και το επιτόκιο καθοριστεί σε 5% ετησίως, θα πληρώσει συνολικά 3.150 ευρώ. Αν ρυθμίσει την ίδια οφειλή σε 24 δόσεις, τότε το επιτόκιο θα είναι μεγαλύτερο και στην περίπτωση που αυτό διαμορφωθεί π.χ. στο 8%, τότε για την οφειλή των 3.000 ευρώ θα πληρώσει συνολικά 3.480 ευρώ.
Για τις έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς θα είναι δυνατή η αποπληρωμή τους σε 48 μηνιαίες δόσεις από 24 δόσεις που προβλέπεται σήμερα, αλλά θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, ενώ και σε αυτές θα επιβάλλεται επιβάρυνση επιτοκίου, για υπέρβαση του αριθμού που ισχύει σήμερα. Το ύψος του εισοδήματος του οφειλέτη θα καθορίζει τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης της έκτακτης οφειλής.
Το νέο σχήμα των πάγιων ρυθμίσεων εξόφλησης των οφειλών που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους για να εφαρμοστεί στις οφειλές που θα βεβαιωθούν το 2020.
Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2019 ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018 και δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεις μπορούν να εξοφληθούν μόνο με τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.
Με την εφαρμογή της νέας πάγιας ρύθμισης θα ενεργοποιηθεί και το σχέδιο της σταδιακής αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους συνεπείς οφειλέτες.
Πηγή: sofokleousin