Όπως δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, θα ανταλλάσσονται και πληροφορίες με άλλα κράτη ώστε να εντοπίζεται μαύρο χρήμα σε cryptos
Στη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, θεσμοθετώντας κανόνες σε μια αγορά όπου επικρατεί το απόλυτο χάος, καθώς τα cryptos δεν αναγνωρίζονται από τις φορολογικές αρχές.
Παράλληλα θα ληφθούν μέτρα προκειμένου τα κρυπτονομίσματα να μην αποτελούν μέσο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, τα cryptos θα δηλώνονται στην εφορία και θα εκλείψει το σημερινό καθεστώς, που δεν αναγνωρίζονται και τα κέρδη που αποκομίζουν οι κάτοχοί τους (όσοι αποκομίζουν) δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Επίσης, θα υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες ώστε να καταγράφονται οι επενδύσεις και τα κέρδη σε cryptos.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε συστήσει επιτροπή ειδικών για να μελετήσουν τη διαδικασία φορολόγησης των cryptos, η οποία όμως διαλύθηκε τον Αύγουστο, για να επανασυσταθεί.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, το υπουργείο προχωρεί στην παρακολούθηση, φορολογική μεταχείριση και στην καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων μέσω των κρυπτονομισμάτων.
Ειδικότερα όπως εξήγησε το υπουργείο προωθεί την ανάπτυξη αποτελεσματικού και δίκαιου θεσμικού πλαισίου για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, παράλληλα με την ενσωμάτωση της διεθνούς νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών.
«Τα κρυπτονομίσματα είναι μια νέα πραγματικότητα, δεν μπορεί να την αντιμετωπίζουμε με στρουθοκαμηλισμό. Όμως δεν υπάρχει ο έλεγχος στο βαθμό που θα έπρεπε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», ανέφερε ο υπουργός.
Το θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία, πέρα από τις πρωτοβουλίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα διαμορφωθεί σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος και θα κινείται σε τρεις άξονες:
- Ανάπτυξη του κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και την παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων και των άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
- Ανάπτυξη του πλαισίου για τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων, που είναι μια μορφή επένδυσης, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
- Ανάπτυξη του πλαισίου ελέγχου των κρυπτονομισμάτων, και της καταπολέμησης της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες.
Ακόμη, ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία το πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τα κρυπτονομίσματα και συγκεκριμένα:
- Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Μάιο του 2023 εγκρίθηκε ο Κανονισμός MiCA για τις Αγορές Κρυπτοστοιχείων, το πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τα κρυπτονομίσματα που βάζει κανόνες στους συμμετέχοντες στην αγορά και προστατεύει τους καταναλωτές. Τα κράτη-μέλη έχουν διορία έως τις 30 Δεκεμβρίου 2024 να ενσωματώσουν τις βασικές προβλέψεις του κανονισμού στην εθνική νομοθεσία.
- Η Ελλάδα είναι μια από τις 59 χώρες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή της να προσχωρήσει στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία ή Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ.
- Το εν λόγω πλαίσιο επεκτείνει την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς που ήδη γίνεται για τις τραπεζικές καταθέσεις, και επεκτείνεται και στον τομέα των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων.
Οι περισσότερες προβλέψεις αυτού του νέου πλαισίου έχουν ήδη ενσωματωθεί στους ενωσιακούς κανόνες για τη διοικητική συνεργασία των Κρατών Μελών στον τομέα της φορολογίας και θα εφαρμοστούν το 2027.
Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης, άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για καθυστέρηση στην υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ. «Το θέμα συζητείται, αλλά δεν υπάρχει καμία πρόοδος. Οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι πάρα πολύ διστακτικές, επικρατεί ευρωσκεπτικισμός και ευρωδειλία, όταν άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα προχωρούν.
Πηγή : www.sofokleousin.gr