Η αρμόδια υπηρεσία θα προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους δηλώσεων, καθώς σε ελέγχους μετά από επώνυμη ή ανώνυμη καταγγελία

Η βασική παγίδα είναι η προσυμπλήρωση των δηλώσεων, καθώς δημιουργεί την εντύπωση ότι τα στοιχεία είναι σωστά και δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω ενέργεια από τον υπόχρεο υποβολής.

Η προθεσμία λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024, η οποία αφορά τις ετήσιες Δ.Π.Κ. για τα έτη 2023 και 2024, καθώς και τις αρχικές δηλώσεις υπόχρεων που απέκτησαν την ιδιότητα αυτή από την 28η Φεβρουαρίου 2023 έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2024.

Από φέτος, τα στοιχεία για τις τραπεζικές καταθέσεις, τις θυρίδες, τα εισοδήματα, τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα κ.λπ., θα είναι προσυμπληρωμένα και θα αντλούνται αυτόματα από την εφορία, τις τράπεζες και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Όμως, την ευθύνη για την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης, τη φέρει ο υπόχρεος. Αν, δηλαδή, είναι λάθος το ποσό των καταθέσεων ή του ακινήτου ή δεν έχουν συμπεριληφθεί αυτοκίνητα ή αμοιβαία κεφάλαια, την ευθύνη για τα λάθη την έχει ο υπόχρεος και απειλείται με τσουχτερά πρόστιμα, ή φυλάκιση.

Το λάθος μπορεί να εντοπιστεί από τους ελέγχους που διενεργεί η υπηρεσία ελέγχου του πόθεν έσχες ή από καταγγελία οποιουδήποτε προσώπου.
Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο, ο αριθμός των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, που θα ελέγχονται ετησίως φτάνει στο 7% κατ’ ελάχιστον.

Οι δηλώσεις που θα ελέγχονται, θα επιλέγονται με απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου, με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης ή, εξαιρετικά, με βάση άλλα κριτήρια, τα οποία θα καθορίζονται από την Επιτροπή Ελέγχου κατ’ έτος και πριν από την έναρξη της προθεσμίας υποβολής των Δ.Π.Κ. και δεν θα δημοσιοποιούνται.

Επίσης, ο νόμος προβλέπει, ότι κάθε μέλος της Κυβέρνησης θα μπορεί να ζητά από την Επιτροπή Ελέγχου, τη διενέργεια ελέγχου σε πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε υποβολή πόθεν έσχες, όταν υπάρχει επώνυμη καταγγελία σε βάρος τους, η οποία υποβάλλεται απευθείας στο μέλος της Κυβέρνησης από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή από ανεξάρτητες αρχές ή από ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης ή όταν με οποιονδήποτε τρόπο δημοσιοποιούνται στοιχεία σε βάρος τους.

Η φόρμα καταγγελίας

Στην περίπτωση που η διεξαγωγή του ελέγχου στηρίζεται σε προηγούμενη καταγγελία θα τηρείται η ανωνυμία του καταγγέλλοντος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι πολίτες, ανεξάρτητα εάν έχουν οι ίδιοι υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες, μπορούν μέσα από την ειδική ηλεκτρονική φόρμα, να καταγγείλουν εύκολα, υπόχρεους σε υποβολή δήλωση, για την αναγραφή ψευδών στοιχείων.

Η καταγγελία μπορεί να είναι επώνυμη ή και ανώνυμη και σε κάθε περίπτωση υπάρχει η υπόσχεση ότι τηρείται η ανωνυμία. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα, οι επώνυμες καταγγελίες εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα για την άμεση εξέταση της καταγγελίας έχει το επάγγελμα και η ιδιότητα του καταγγέλλοντος.

Από τις καταγγελίες για απόκρυψη εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, που υποβάλλονται κατά καιρούς, προκύπτει, πως εκείνοι που καταγγέλλουν είναι:

  • Πρώην σύζυγοι/σύντροφοι
  • Συγγενείς 
  • Πρώην εργαζόμενοι 
  • Πρώην συνέταιροι
  • Γείτονες
  • Δυσαρεστημένοι πελάτες

Μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν οι καταγγελίες που γίνονται από πιο κοντινά πρόσωπα είτε με βάση τη συγγένεια είτε την εργασιακή και επιχειρηματική σχέση.

Η καταγγελία υποβάλλεται στην ιστοσελίδα https://www.pothen.gr/katagelia/ όπου οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν τις σχετικές οδηγίες.

Πηγή : www.sofokleousin.gr