Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου 

Περιπτώσεις μισθώσεων χωρίς να υπάρχει καν κατατεθειμένο ηλεκτρονικό μισθωτήριο, συμβόλαια χωρίς να αναγράφεται καν το ακριβές μίσθωμα ή η διάρκεια της μίσθωσης, αλλά και περιπτώσεις ξεκάθαρης φοροδιαφυγής μέσα από την απόκρυψη εισοδήματος από ενοίκια έρχονται στο φως, με αφορμή την υποβολή των αιτήσεων για τη διεκδίκηση του επιδόματος ενοικίου. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες προκλήθηκαν μέχρι και «εντάσεις» στις σχέσεις ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Οι τελευταίοι καταφεύγουν στους πρώτους για να «διορθώσουν» τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την καταβολή του επιδόματος. Πολλοί, όμως, από τους ιδιοκτήτες φτάνουν στο σημείο να απαιτούν από τον ενοικιαστή να πληρώσει το ποσό των 100 ευρώ (δηλαδή το πρόστιμο της εκπρόθεσμης υποβολής μισθωτηρίου, όπου αυτό επιβάλλεται), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καταγγέλλονται και πιεστικά «αιτήματα» για αύξηση του ενοικίου, επίσης από την πλευρά των ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), μέχρι και χθες το πρωί είχαν υποβληθεί συνολικά 163.000 αιτήσεις. Από αυτές προς το παρόν έχουν προχωρήσει μόλις οι 60.000, δηλαδή λιγότερες από τις τέσσερις στις δέκα. Οι έξι στις δέκα είτε βρίσκονται σε κατάσταση «αναμονής» (αυτές ανέρχονται σε περίπου 75.000) είτε έχουν απορριφθεί ή ακυρωθεί από τους ίδιους τους αιτούντες (ακυρωμένες ή απορριφθείσες ήταν περίπου 28.000 μέχρι και χθες το πρωί). Τα αναλυτικά στοιχεία αναδεικνύουν και τους λόγους για τους οποίους τόσο μεγάλος αριθμός αιτήσεων παραμένει σε κατάσταση εκκρεμότητας.

1. Περίπου 34.000 αιτήσεις προϋποθέτουν να δοθεί έγκριση (συναίνεση) και από τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού. Αυτά χρειάζεται να διαθέτουν προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet. Αν δεν τους διαθέτουν, είτε θα πρέπει να αποκτήσουν (κάτι που σημαίνει επίσκεψη στη ΔΟΥ) είτε θα πρέπει να καταφύγουν στον δήμο για να καταθέσουν το λεγόμενο έντυπο συναίνεσης, όπως προκύπτει και από το πρώτο κείμενο ερωτήσεων και απαντήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΗΔΙΚΑ.

2. Σε περίπου 30.000 αιτήσεις απαιτείται η προσκόμιση εγγράφων για να αποδειχθεί η πενταετής παραμονή του αιτούντος στην Ελλάδα.

Σε μεγάλο βραχνά έχει εξελιχθεί μέχρι τώρα η ύπαρξη (αλλά και το περιεχόμενο) του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου. Το πρώτο ζήτημα, που έχει αναδειχθεί όλες αυτές τις ημέρες, έχει να κάνει με τη διάρκεια του μισθωτηρίου. Τι παρατηρήθηκε; Χιλιάδες μισθωτήρια έχουν λήξει, ενώ σε άλλα -που παραμένουν «ενεργά»- η λήξη έρχεται πριν συμπληρωθούν έξι μήνες από την υποβολή της αίτησης. Όπως προκύπτει και από την κοινή υπουργική απόφαση για το επίδομα ενοικίου, το ηλεκτρονικό μισθωτήριο πρέπει να καλύπτει και το επόμενο εξάμηνο από τον μήνα της αίτησης. Έτσι, για όσους κάνουν την αίτηση μέσα στον Μάρτιο, το μισθωτήριο πρέπει να παραμένει σε ισχύ για όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ για όσους μπουν στη διαδικασία της αίτησης μέσα στον Απρίλιο θα χρειαστεί να είναι καλυμμένος και ο Οκτώβριος.

Σε όσες περιπτώσεις δεν είναι εξασφαλισμένη η ύπαρξη του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου με τις απαιτούμενες προδιαγραφές (τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνεχής συνεργασία της ΗΔΙΚΑ με την ΑΑΔΕ για να επιλυθούν και άλλα ζητήματα που έχουν προκύψει με ηλεκτρονικά μισθωτήρια αορίστου χρόνου ή ομαδικά μισθωτήρια τα οποία αφορούσαν περισσότερα από ένα ακίνητα) απαιτείται συνεργασία του ενοικιαστή με τον ιδιοκτήτη. Το γεγονός αυτό έχει επίσης δημιουργήσει εντάσεις, ειδικά στις περιπτώσεις που χρειάζεται ο ιδιοκτήτης να πληρώσει και πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής του μισθωτηρίου. Λόγω του πλήθους των ερωτημάτων που ανέκυψαν, η ΑΑΔΕ προχώρησε μάλιστα πρόσφατα και σε επικαιροποίηση των ερωταπαντήσεων για το συγκεκριμένο θέμα. Από αυτό το κείμενο προκύπτει ότι τα μισθωτήρια πρέπει να είναι ηλεκτρονικά εφόσον αφορούν μισθώσεις που έχουν συναφθεί μετά την 1η/1/2014. Εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά, τότε μπορεί να γίνει τροποποιητική δήλωση, η οποία μπορεί να αφορά τέσσερα στοιχεία: τη διάρκεια της μίσθωσης, το ύψος του μισθώματος, την ημερομηνία σύνταξης του συμφωνητικού, καθώς και τη συμπλήρωση ή μεταβολή στοιχείων που αφορούν το ενεργειακό πιστοποιητικό.

Οι βασικές ερωταπαντήσεις:

H Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης δημοσίευσε ήδη τις πρώτες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που έχουν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους σχετικά με το επίδομα ενοικίου:

 Υποβάλλω την αίτηση κι ενώ συμπληρώνω τον αριθμό μισθωτηρίου, η αίτηση δεν εγκρίνεται με την αιτιολογία ότι το ποσό του ενοικίου είναι μηδενικό.
Ήταν πρόβλημα της ηλεκτρονικής διασταύρωσης από το αντίστοιχο πεδίο του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου και έχει ήδη επιλυθεί. Παρακαλούμε δοκιμάστε να υποβάλετε εκ νέου αίτηση.

 Γιατί ενώ συμπληρώνω τον αριθμό μισθωτηρίου δεν μου αναγνωρίζει ότι υπάρχει ενεργό συμβόλαιο;
Δεδομένου ότι οι αιτήσεις για το επίδομα εγκρίνονται για έξι μήνες, θα πρέπει και το μισθωτήριο συμβόλαιο να καλύπτει το ανωτέρω διάστημα, δηλαδή να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες από τον επόμενο μήνα της υποβολής αίτησης. Άρα, για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του Μαρτίου θα πρέπει το μισθωτήριο να μην έχει ημερομηνία λήξης πριν από τις 30/09/2019. Εάν το μισθωτήριό σας δεν καλύπτει την παραπάνω προϋπόθεση, μπορείτε να παρατείνετε την ημερομηνία λήξης του μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ και μετά να υποβάλετε αίτηση για το επίδομα.

 Πώς γίνεται η συναίνεση μέλους ηλεκτρονικά;
Η συναίνεση μέλους μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά με τους προσωπικούς του κωδικούς Taxis. Όταν γίνει η αίτηση από τον αιτούντα και αποθηκευτεί προσωρινά, θα πρέπει τα άλλα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού να μπουν στην πλατφόρμα με τους δικούς τους κωδικούς Τaxis. Όταν θα μπουν στην πλατφόρμα, θα τους ζητηθεί αυτομάτως η συναίνεση για την αίτηση στην οποία έχουν συμπεριληφθεί ως μέλη του νοικοκυριού. Εάν τα άλλα μέλη του νοικοκυριού δεν έχουν κωδικούς, θα πρέπει να αποκτήσουν μέσω της ΔΟΥ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί μέσω του Δήμου ή του Κέντρου Κοινότητας με την προσκόμιση του έντυπου συναίνεσης υπογεγραμμένου από όλα τα ενήλικα μέλη.

 Τι απαιτείται για την πιστοποίηση της πενταετούς παραμονής στη χώρα του ατόμου που υποβάλλει αίτηση;
Εφόσον δεν διασταυρώνεται ηλεκτρονικά η πενταετής παραμονή στη χώρα, θα πρέπει να προσκομισθεί στον Δήμο ή στο Κέντρο Κοινότητας κάποιο αποδεικτικό (π.χ. αποδεικτικό φοίτησης σε σχολείο, φορολογική δήλωση προηγούμενων ετών όπου ο αιτών έχει δηλωθεί ως προστατευόμενο μέλος, αποδεικτικό εργασίας κ.λπ.). ΠΡΟΣΟΧΗ: Η υποχρέωση πενταετούς παραμονής ισχύει για το άτομο που υποβάλλει την αίτηση είτε είναι αλλοδαπός είτε ημεδαπός.

 Το επίδομα ενοικίου αφορά μόνο όσους έχουν μισθωμένη κατοικία ή και αυτούς που έχουν στεγαστικό δάνειο;
Το επίδομα ενοικίου είναι προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους.

Πηγή: naftemporiki.gr