Πού θα επιβάλλεται, πού καταργείται και ποιοί θα είναι οι συντελεστές.
Ανατροπές σε εκατοντάδες συναλλαγές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων επιφέρει η επιβολή του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής από την 1η Δεκεμβρίου, αντικαθιστώντας το χαρτόσημο, που επιβάλλονταν από το 1931.
Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε και την απόφαση που εκδόθηκε, από την 1η Δεκεμβρίου, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής θα επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, σε μισθώματα ακινήτων, τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων νόμιμων τόκων και τόκων υπερημερίας, καθώς και σε συναλλαγές ή συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και στην καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης, καθώς και σε καταθέσεις ή αναλήψεις από τα χρηματικά διαθέσιμα νομικών προσώπων και οντοτήτων.
Πρόκειται για συναλλαγές στις οποίες, μέχρι και την 30η Νοεμβρίου, θα βαρύνονται με το τέλος χαρτοσήμου, το οποίο και καταργείται.
Ωστόσο, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής θα επιβάλλεται σε λιγότερες συναλλαγές, σε σχέση με εκείνες στις οποίες επιβάλλεται σήμερα το τέλος χαρτοσήμου, με τον αριθμό των απαλλασσόμενων συναλλαγών να φτάσουν στις 600.
Ειδικότερα, η επιβάρυνση με χαρτόσημο καταργείται σε σημαντικές συναλλαγές, όπως χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων.
Επιπλέον, καταργείται σε πάνω από 100 συναλλαγές που αφορούν σε χαρτόσημα επί παραβόλων (π.χ. άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ.).
Καταργείται, επίσης, σε περισσότερες από 500 συναλλαγές στις οποίες επιβαλλόταν Τέλος Χαρτοσήμου 2,4% ή 3,6% επί των κρατήσεων που αφορούν ΝΠΔΔ ή Δημόσιο (π.χ. Χαρτόσημο επί Κρατήσεων υπέρ Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), υπέρ ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων), υπέρ ΕΑΔΗΣΥ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) κ.λ.π.
Διευκρινίζεται, ότι για λόγους πλήρους νομικής ασφάλειας, προβλέπεται ρητώς ότι δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε συμβάσεις, συναλλαγές και πράξεις που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια (ν. 2961/2001), του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, του φόρου τραπεζικών εργασιών και του φόρου μεταβίβασης αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση εφαρμογής (Α.1149/2024) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, η υποχρέωση υποβολής της δήλωσης αφορά πράξεις, συμβάσεις και συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την 1η Δεκεμβρίου 2024 κι εφεξής.
Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών θα βεβαιώνεται αφού υποβληθεί ηλεκτρονική δήλωση μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ. Η δήλωση και απόδοση του Τέλους γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από εκείνον της συναλλαγής.
Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος (η βεβαίωση και απόδοση του γίνεται με βάση τις προθεσμίες των παρακρατούμενων φόρων), τα μισθώματα (η απόδοσή του γίνεται μέσω της υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος) και η περίπτωση τρεχούμενου δοσοληπτικού λογαριασμού (η δήλωση και η απόδοση γίνεται εντός του πρώτου μήνα του επόμενου φορολογικού έτους). Για συναλλαγές με το Δημόσιο, το Τέλος Συναλλαγής καταβάλλεται ηλεκτρονικά πριν την κατάρτιση ή έκδοση της οικείας πράξης.
Ποιοι είναι 4 οι συντελεστές
Οι συντελεστές του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών είναι οι ακόλουθοι:
- 3,60% στα μισθώματα ακινήτων, στα τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων νόμιμων τόκων και τόκων υπερημερίας και στις συναλλαγές ή συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και συμβάλλονται για πράξεις που δεν αφορούν αυτήν καθώς και στις περιπτώσεις όπου ο ένας συμβαλλόμενος είναι Δημόσιο, Δήμος, ΝΠΔΔ. Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια διευκρινίζεται ότι: δεν επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε μισθώσεις που υπάγονται σε Φ.Π.Α. και σε συμβάσεις μίσθωσης κατοικίας. Υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο εκμισθωτής. Αν ο εκμισθωτής δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τότε υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση καθίσταται ο μισθωτής.
- 2,40% εφόσον όλοι οι συμβαλλόμενοι ή συναλλασσόμενοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ή τουλάχιστον ένας έχει τη νομική μορφή της ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ.
- 1,20% εφόσον πρόκειται για καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης και για κατάθεση ή ανάληψη από τα χρηματικά διαθέσιμα νομικών προσώπων και οντοτήτων.
- 0,30% επί των προσκομιζόμενων επιταγών (πινάκια) σε πιστωτικά ιδρύματα.
Πηγή : www.sofokleousin.gr