Πάγωσαν οι ρυθμίσεις χρεών προς την Εφορία και Ταμεία, καθώς οι οφειλέτες περιμένουν τις βελτιώσεις που έχει υποσχεθεί και έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τεράστια ζημιά στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς ήδη οι δανειστές αμφισβητούν την επίτευξη του στόχου πλεονάσματος για φέτος, ενώ ήδη ο Ιούνιος κατέγραψε σημαντική υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, από τα μέσα Ιουνίου επιβραδύνθηκε σημαντικά ο ρυθμός των αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία, ενώ από τον Ιούλιο έχουν σταματήσει εντελώς.

Αιτία είναι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για βελτίωση της ρύθμισης με μικρότερη μηνιαία δόση, περισσότερες δόσεις, μικρότερο επιτόκιο, αλλά και τη δυνατότητα αποπληρωμής του μισού χρέους και το άλλο μισό να αποπληρωθεί μετά τη ρύθμιση.

Στο πλαίσιο αυτό οι οφειλέτες περιμένουν τη νομοθέτηση του νέου πλαισίου, το οποίο, όμως, δεν θα είναι έτοιμο πριν τα μέσα Αυγούστου. Στο διάστημα αυτό, λογικό είναι να απέχουν από τη διαδικασία ρύθμιση των χρεών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέχρι τις 9 Αυγούστου.
Κατόπιν απαιτηθεί χρόνος για να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι για την εξειδίκευση των ρυθμίσεων, ώστε οι νέες διατάξεις να τεθούν σε εφαρμογή. Επίσης θα απαιτηθεί η προσαρμογή της ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ στα νέα δεδομένα.

Με δεδομένο ότι έπεται και η ραστώνη λόγω της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, οι επόμενες εντάξεις στη ρύθμιση αναμένεται να τρέξουν από το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου και μετά.

Στο πλαίσιο αυτό, θα έχουν χαθεί οι πληρωμές δύο μηνών, ανοίγοντας «τρύπα» στα δημόσια έσοδα και αυξάνοντας τη «γκρίνια» των δανειστών.

Ποιες είναι οι 4 βελτιώσεις που προωθούνται

Οι βελτιώσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και τις περιμένουν οι οφειλέτες είναι οι ακόλουθες:

  1. Η μείωση του ελάχιστου ποσού δόσης στα ρυθμιζόμενα χρέη προς το Δημόσιο, στα 20 ευρώ, από 30 ευρώ που είναι σήμερα.
  2. Η μείωση του επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνεται η εκάστοτε εναπομένουσα οφειλή, από το 5% στο 3%. Σε αυτό έχουν αντιρρήσεις οι θεσμοί, καθώς αυτοί ήταν που επέμεναν στην προηγούμενη κυβέρνηση να παραμείνει στο 5% το επιτόκιο, ως «πέναλτι» για όσους επιλέγουν μεγάλο αριθμό δόσεων.
  3. Ο διαχωρισμός της οφειλής σε δύο μέρη εκ των οποίων το 50% θα μπαίνει στη ρύθμιση και το υπόλοιπο 50% θα «παγώνει» και θα αποπληρώνεται μετά τη ρύθμιση.
  4. Η διευκόλυνση όσων μικροοφειλετών ( ποσά έως 3.000 ευρώ) έχουν ήδη δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρήματα που εισέρχονται στους λογαριασμούς αυτούς για να μπουν στη ρύθμιση, δεδομένου ότι αυτά κατάσχονται αμέσως, πριν προλάβει ο οφειλέτης να ενταχθεί στη ρύθμιση.

Πηγή: sofokleousin