Αυξημένο κίνδυνο να τους ζητηθεί καλοκαιριάτικα η προσκόμιση των αποδείξεων στην Εφορία, έχουν οι φορολογούμενοι που δηλώνουν στους κωδικούς 049-050 δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται ή τα ποσά είναι υπερβολικά υψηλά ή εντάσσονται στις κατηγορίες που μπορούν να προσκομίσουν και χάρτινες αποδείξεις.
Μετά την προχθεσινή εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή για τους ελέγχους επί των δικαιολογητικών των δηλώσεων και την υποχρέωση προσκόμισής τους στην οικεία Δ.Ο.Υ.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αποδείξεις, ή υπολείπονται του ορίου που οφείλει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος, με βάση το εισόδημά του, του επιβάλλεται έξτρα φόρος.
Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι φορολογούμενοι για το χτίσιμο του αφορολόγητου και για να δικαιούται έκπτωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ οφείλουν να έχουν πραγματοποιήσει το 2018 σε πληρωμές μέσω πλαστικού χρήματος ελάχιστα ποσά δαπάνης ανάλογα με το εισόδημά τους, ως εξής:
- 10% του ετήσιου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
- 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
- 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
- Αν το ποσό των ηλεκτρονικών αγορών είναι χαμηλότερο, στη διαφορά επιβάλλεται φόρος ύψους 22%. Δηλαδή αν λείπουν 500 ευρώ από τις ελάχιστες δαπάνες, τότε ο πρόσθετος φόρος είναι 110 ευρώ. Αν λείπουν αποδείξεις 1.000 ευρώ, ο πρόσθετος φόρος ανέρχεται σε 220 ευρώ.
Από τους ελέγχους έγιναν το 2018 στο αφορολόγητο με αποδείξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι μισθωτοί πλήρωσαν περισσότερο φόρο εισοδήματος κατά 16,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι επιβαρύνθηκαν με πρόσθετο φόρο ύψους 9,5 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, οι αγρότες πλήρωσαν επιπλέον 1,9 εκατ. ευρώ, 4,24 εκατ. ευρώ, πλήρωσαν οι εισοδηματίες επειδή δεν κάλυψαν το αφορολόγητο όριο με αποδείξεις. Επίσης στις τσιμπίδα έπεσαν και φορολογούμενοι με έσοδα από μισθωτές υπηρεσίες και από ελευθέρια επαγγέλματα, οι οποίοι πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 3,1 εκατ. ευρώ.
Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Η Εφορία εστιάζει στις ακόλουθες περιπτώσεις φορολογουμένων προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους:
1. Στα ηλεκτρονικά έντυπα των φορολογικών δηλώσεων, οι σχετικοί κωδικοί δεν είναι προσυμπληρωμένοι από το taxisnet, αλλά αν πατήσει πάνω ο φορολογούμενος, του ανοίγει νέα καρτέλα, στην οποία αναγράφονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές που έχει πραγματοποιήσει το 2018, με βάση τα στοιχεία που έχουν οι τράπεζες και τα οποία κοινοποίησαν στο taxisnet.
Όμως δεν είναι το πραγματικό ποσό των δαπανών που αναγνωρίζει η Εφορία. Σε αυτό περιλαμβάνονται και μη εκπιπτόμενες δαπάνες, όπως π.χ. η πληρωμή ενοικίου, η αγορά αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας, τελών κυκλοφορίας, πληρωμές φόρων, δόσεων δανείων και υπάρχει η σχετική υποσημείωση.
Ο φορολογούμενος οφείλει γράψει, όχι ολόκληρο το ποσό που αναγράφεται, αλλά το ποσό που αντιστοιχεί στις δαπάνες που αναγνωρίζει η Εφορία. Διαφορετικά, σε ενδεχόμενο έλεγχο, θα έχει πρόβλημα και θα πληρώσει περισσότερο φόρο.
2. Οι δαπάνες που δηλώνονται είναι υπερβολικά υψηλές, αναλογικά με το εισόδημα, γεγονός που δημιουργεί υποψίες.
3. Η άλλη κατηγορία φορολογουμένων που είναι επικίνδυνη για έλεγχο είναι όσοι εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Η εξαίρεση αφορά στις ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά όχι σε γενική εξαίρεση από τη συλλογή αποδείξεων. Οι παρακάτω κατηγορίες, δεν υποχρεούνται να πληρώνουν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες τις δαπάνες τους για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών, αλλά υποχρεούνται να συγκεντρώνουν χάρτινες αποδείξεις, να τις φυλάνε για 5 χρόνια και να τις επιδεικνύουν σε τυχόν έλεγχο από την ΑΑΔΕ.
Ειδικότερα εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές πληρωμές αλλά υποχρεούνται να συγκεντρώνουν χάρτινες αποδείξεις οι κάτωθι:
- οι ηλικίας 70 ετών και άνω,
- άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω,
- όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση,
- οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα,
- οι δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή,
- οι ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων,
- όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων,
- οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (από ακίνητα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ,
- οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ,
- οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ),
- οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία και
- οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
Πηγή: sofokleousin